iklan

Followers

Wednesday, June 23, 2010

Business is Money???

ungkapan tu biase aku dgr.. sedangkan kt skolah dlu pOn aku belajar sbjek tuh dan masok klab usahawan,,
pasal2 bisnes2 nih mmg aku minat... mcm2 cara org nak promote brg2 dye kasi laku..
dan majoriti org yg berbisnes ni adalah org.........
ahakz!! smstinya cina... npe ye???
hahaha... aku nk tulis kat sni tp xnak la tmbulkan ape2 salah fham atau masalh prkauman ke,,,
tp kbenaran utk jawapan nye korang tnye lah kaum itu sndiri yer...
dan apelak kaitan nye dgn Money???duit??
tgk je rumah2 banglO yg ade kt m'sia nih..kebnyakannyer milik org cina..
wah... brjaya sungguh bangsa nih kan... 
trpikir jgak mne pegi nye bangse aku nih... sdih rse nye..
sbb ade yg merempat di bumi sndiri.. ssh di bumi sndiri.. 
huhuhh.sabar yOp!!! sabar... ade jgak bngsa aku yg brjaya tp xramai...
tgk je kat pekan or mne2 je... spe jual tOpup?? spe jual enset?? spe jual perabOt??
spe jual baju?? spe jual alat eletrik?? spe??? spe??
bangsa ape tu sume??
korang pikir la sndiri... trpikir jugak mne pegi bngsa aku dlm bidang perniagaan nih...
tp aku mmg tabik la kat makck2 yg jual nasi lemak tepi2 jln,, mnjaja kuih dri rumah ke rmah..
jual burger... kopok lekO tu sume an... 
aku bkn ape... jeles lak tgk bangse tuh ramai yg berniaga,.,,
yg kaya makin kaya... huhuhuhh...
aku ade pegi kat the store tok shopping2 bju,, tgk spe yg berniaga kat situ.. sume bangsa tu jgak..
mmg xleh lari bngse tuh dgn bisnes..
btOl la dlm Islam... rezeki 9/10 dtg nye dri bisnes...
patt la yg mmbOlot rumah2 mewah kat m'sia nih bangse tu jgak....
ckp pasal bisnes nih... mmber aku dpt sambong blajar kat uitm larkin,johor..
dpt bisnes gak.. hahaha... xsangke an.. dye blajar kat skolah dlu amek kjuteraan mekanikal..
tp kat U plak dpt bisnes.. ehhmm tula rezeki dy dlm bidang tu nnty.
yg ksian nye kat dye.. dye baru dpt tawaran tu smalam... mak ai.. 
mcm mne la nak settle kan sume borang2 tuh.. pening2...
lagy 3 ari je lg nak masOk u.. huhuh.. nseb.. nseb...
tp kt sni aku ade cite yg agak best... cite pasal duit jgak... ahakz!!
smlam aku g shopping ngan ayah aku.. then, mse jln2 tuh jmpe la sorang mamat ni,,,
dah tua dah pOn... jln dye mcm bkn org baek.. ahahah.. aku ni pndai sket mnilai org..
hihi~.. pastu bile da dkt kat dye.. dye dgn innocent nye tnjuk kat aku enset nokia N73...
huhhhh... dye kate "lu maw ka?? brg baek nih".. "sye jual rm350 jer"..
ahakz!! nk trgelak aku dgr...pastu ayah aku plak.. ngade2 tnye.. "ala xleh kurang ke??"
org tu plak ckp.. "lu maw bpe??" ayah aku: "rm50 bleh.."
pastu org tuh trus blah..
hahah.. lawak tOl.. aku ngan ayah gelak je dgn kerenah mamat tua tuh..hhuhuhhhh....
haha.. da komfem la enset tuh enset curi.. nak jual kat aku pOn mcm da mnggelabah pndang kiri kanan..
usha2 sne sni.... hahah.. spe la jd mngse si mmt tua nih yer... cyan tol...
at last.. aku nk blah.. n maybe x conteng2 agy kt blog nih dlm bbrpe mggu..
well.. busy la kate kan..huhuh...
pape pOn.. wish me luck.. nk bljar dah.. hhuhuhhh...
papai...

Monday, June 21, 2010

tailor,taylor & teylor...

yeeeehhhhaaaaaaaaaa!!!!!! pejam celik...pejam celik...kjap je da msOk bln rejab... uhuhu pastu sya'ban.. pastu lak ramadan.. then... syawal... wah... raya!!!!!huhuuhuhuhu... suke gyler!!!
ahakz!! so, story arini bkn pasal taylor swift nak raye kat umah aku or aku ade skandal dgn dye..
kah3.. tp.... ni pasal tailor la.. tukang jahit meh...
jgn konfius thap dewa.. biase la rye bpe ary lg .. ahakz.. mcm da dkat jer..
td aku g jmpe tailor mintak dye gnting rmbut,,, haha... mintk dye design bju rye tok aku..
wakaka.. xsbr plak nak tgk hasil nye nnty an..
msti korang trtnye2 npe la aku nih tmpah bju awal2 sgt kan...kan3...
ehmm... disbbkan masalah mase dan ruang yg tiada pd mse dpan..
haha.. aku mse tuh da kat U.. so, xde mase nk blik2 umah smata2 nk tmpah bju je kan..
pape pon shopping aku mmg xabes2 lagi...
esOk nak g shopping lagi tok msOk U ni...
perghh.. da nak msOk 3 kali shoPping..
kejam x aku.. xpernah puas!! hak3...
yg pasal taylor plak...aku ade tgk video sepupu dye wat plak..
kali ni spupu dye lak nak fames lebih..hishhh...
klau korang nak taw tgk vid ni...
jgn cair plak..spupu dye ni org filipina....kah3... laen plak kampOng dye ni..
jgn lpe tgk k..dan komen.terimalah....penampilan khas dari
.teylor switch(sepupu taylor swift)..klau nak layan vid nih tkan 'pause' kt lagu yg memekak tuh ye..
video

Friday, June 18, 2010

fever waiting 4 Uitm student's title...

adOi...ini bukan nye cobaan,, ini btOl2...
tringat sebaris kata dari cite P.Ramlee.. dah lupe dah ape tjuk citer nyer..
as your view, above of dis post,, FEVER
arghhh..so, annoys me and brrrr.. mnguji kesabaranku..
xper,,bak kate kwn aku.. cool jer,,,
yela next week da nak dftar kat uitm segamat,kaw dihatiku...dihatiku..
haha bru btOl.. tp yg best nyer demam dtg lagi setelah setahun aku xdemam..
and this 1st time fever for dis year 2010..
haha..dasat x??kah3...( gelak sorang2..)
mule2 yg demam nye adek aku,, haha gasak,, mse dye demam aku kutOk2 dye..
at last aku yg kne.. haha.. Tulah da kne kat aku...
kah3.. xper2 aku amek sume ni sbg dugaan hidup manusia normal..
klau da brpUlOh tahn idOp xdemam2 gak xtaw la..
mmg kuat gyler antibody dye nih.. haha2 pdhahal org yg telan pil2 vtamin A,b,c,d,e,f,g tiap2 ari tu pon
pernah gak demam an.. senang citer ni sume kje tuhan walau sehebat mne pon KLCC manusia tu
ttap kalah di tgn pncipta nyer..
haha.. alim sungGuh ayat aku nih yer.. biase la ayat org alim mcm aku nih mmg power... saket...
demam la katekan..
ehmm... nw thanks kpd mmber ku yg doakan aku sehat & bg nasehat..
lastly, wish me luck 4 new life inUitm yO...
frOm zerO to herO.. this 26th june is begin my new life,,
ini la critaku dunia baruku~lalalalalalalalala...

haha.. nnti kan citer aku dlm dunia baru the movie yg bakal pecah pangGung rm40juta..kah3...
(berangan lbih.)...crite yg mgguris hati, mruntun perasaan, dan merObek jiwa..
hahah.. mcm pernah dgr je ayat tu yg selalu kuar paper..
xleh blah punyer ayat..haha.. ok2 da aku da nak tido da nih xthan bdan da sket da..
pape pOn dunia baruku bkn d'dalm movie tp dlm dunia realiti..jeng3...
ini bkn cObaan ini btOl2..(ulang lagi ayat nih)haha
 uitm segamat lak pasnih..
best atau x??
we'll see...

Kau Tetap Daku Cinta (2010 new year song)

cuci telinga... haha,, dgrkan lagu nih..
kau tetap daku cinta by EirOl

AF lagi...

mse aku belek2 kompter aku jmper la folder pics aku mse kat AF..
ceh.. mcm aku msOk af je.. haha.. yg btol nye pics aku mse kat konsert af arituh...
sbb tu la aku upload pics tu kat sni.. nak share kat korang..
tp sebelOm tuh aku nk mintak maap kat kekawan aku dlu koz xajak g konsert ni ye,,
hihi~sorry eirol..dzul.. tiqa..leha..nina...n sume2 yg len...
lagi2 eirOl yg maybe so excited bile brbicara pasal AF nih..
xper Rol perhaps kite g len kali ngan mmber2 len Ok...
pergh ni aku dpan booth adira...
dpt tiket free dri akak dye.. sbb akak dye mmber ngan akak aku..
mse ni punyer pagi lagi xssak mcm nek tren komutr waktu puncak an..
bile ptg mule la brkerumun sume org wat prangai2 gyle..
ade yg pasang lagu pastu mnari poco2 la...
hahaha..sume org yg dtg sporting gyle.. xde hal la klau nak joget2 dpan tuh..
mkcik2 yg dtg jauh2 pon sme join skali poco2 tuh..
pastu ade yg lawan sorak2 antara booth fc finalis af masing2..
then bile da maw start ini shOw kite org pon mula la berebut2 masOk dlm stadium tuh..
mcm anak kmbing msOk kandang...hahah..xde la.. sume nye trkawal..msih waras lg..

dlm bnyak2 show yg bdak2 af tu melalak..
pling xtrkawal skali mse show shahir nyanyi lagu baru dye tuh...
entah ape name nye da lupe da... xbrminat nak taw sgt pon...
mse tu sume peminat dye dlm stadium tuh asyik la mnjerit smpai nak tnggelam sore si mamat nih..
nseb bek trkawal lg..
tp spe yg tgk dlm tv tuh mmg xrase sgt la.. bak kate mkcik kt kmpOng tuh.."xreal la"
pape pOn show dye mmg best la..cume kne gali lagi.. gali... haha bak kate kak Ogy,,
lalala~dye da lme x mngkritik kan...sibOk kot...
and at the end of the concert ade la grauduation.. mcm biase la sume taw tu kan..

haha..
skang nih cite nak blik plak..
pegi senang blik nyer mak ai..
lg senang sbb tOmpang kete kwn akak aku,,
tp perjalanan nye dan keletihan perghh... tuhan je taw beb.. penat gyler.. walaupon xmelalak kat pntas af tuh..
kah3...tgk pon bleh penat... dasat2...
ok skang ni aku nak promote lak video mmber aku nih..
tgk smpai abes pastu komen k..
video ni setaraf ngan video KRU buat tok bdak2 AF tuh..
hahah..cis, perli plak..sorry2..
tgk jela ok.. yg pnting ni bkn sore aku,, tp mmber aku...
ulang suare,,"mmber aku"..
sekian...
http://www.youtube.com/watch?v=qal29Vav7o4
enjOy it

Tuesday, June 15, 2010

memori 3berlian@SMD

tgh best aku layan FB ttibe aku nmpak lak gmbar kawan lame aku dri skolah lame dlu..
gambar yg brlambak2 pasal kenangan mase blajar sme2 dlu...
perghh klau ingatkan balik mmg best la zaman mude2 dlu...
haha~..
part yg best mase lawatan klas ke lumut,perak...
smpai je kat sne kiteorg men pasir pantai...
buat istana pasir la... mcm biasa ade pertndingan.. grup mne yg wat istana pasir paling cntek dpt hadiah...
haha...kenangan terindah | aku lelaki yg kurus 2 | kyRel

ni la grup aku + eirOl yg tgh amek gmbar...
bwh ni plak gmbr istana pasir kite org... ISTANA PUSPA!!!
hahah...


pergh... meriah plak time kat bilik nih...
best gyler... kat bilik ni la mmber2 aku berasap...
hahah... (aku x ye!!! i'm not smoker) mlm tu plak kiteorg kne wat sHow...
hahah shOw time...
grup aku nyanyi lagu ilhamku & ratuku(awie)
show yg di plan last2 minit...
xde gimik, xde pape yg interest pon tp sempOi...
dgn ke sempOian kite org la grup kite org dapt 2nd last dlm mlm show tuh...
hahah nOt bad kan...

pstuh da abes wat show...
kite org lepak kat warung karoke..
aku xde la nak mngaROK nih.. just tman kan mmber berkarok...
hahah~suke dye org bile ckgu Aziz byr kan duet karok tuh...
ckgu best lar....



at last but nOt least..
smdKU | teman2 spejuangan | kyRel
ade gmbar yg paling aku suke... walamak wey cube tgk gmbar nih....
ni la gambar best students in PMR 2007... bangGe beb... mcm xcaye je aku ade dlm gambar nih...
tp mse SPM jgn ckp ar.... sdey wOk... (xper lpe kan pasal SPM)...
skang nih pon kwn aku masing2 wat hal dye org sndri..
leha kat SEGI.. dzul ngan eirol kat SMK KKB amek f6..
tiqa kat uitm segamat... nnti masOk kat sne sme2 ngan aku...
wada n nina aku xtaw la skang ape cite dye org...
yg aku taw wada da tunang... wahahah Tahniah...
fifie,shiqa,fiqa,hida... xtaw la citer dye org...
yg tOp student (mirasha) plak dgr cite g AMSTERDAM...( pergh mmg best merantau jaoh2 nih..)dan kwan baik mirasha nih ( najwa) xtaw la dpt blajar kat mne lpas nih...
sume nye wat hal masing2 tok mse dpan dye org... yeah!! gud luck to you guys..

dan skang sume nye tgGal kenangan... kenangan terindah...lalala~
p/s: thanks sume ckgu2 yg telah mndidik...


Thursday, June 10, 2010

kenapa Yahudi bijak??



gmbar kat ats nih mnunjukkan produk2 yg dye org berjaya hasilkan...

kita plak ???


Dlm dunia kite yg tgh berang & mngutuk ngan tindakan tntera israel mnyerang kapal bantuan ke GAZA..
ni plak ade citer disebalik kepintaran dye org nih... yg mmpu mnguasai dunia...

citer ni bkn la aku yg tulis tp aku jmpe di sebuah laman web.. jd aku rse bnde nih bleh dikongsi bersama...

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu “Mengapa Yahudi Bijak?”. Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman diHollywood dan sebagainya.


Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebab nya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran?

Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.

Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, ugama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.

Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, “ia, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak” Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenoh beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu , dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut beliau ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka. Setiap undangan yg sama perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.


Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah …… tekalah sendiri..!)

Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak.

Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi.

Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar metamatik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!!!. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak mem fokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.


Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) disini murid murid ditekan dengan pelajaran mata sains dan mereka digalakkan mencipta produk, segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik dan Universiti.

Satu lagi yg di beri keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Diakhir tahun diuniversiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan memperaktik kanya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda(10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan didunia! Siapakah yg mencipta design Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.

Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksijan dikepala, banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun, mereka sering menunduk nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!

Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja) jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell comptr, Cocacola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah, barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yg bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa, beberapa jenerasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung, galakkanlah siibu melakukan latihan metamatik yg mudah tetapi konsisten disamping mendengar musik klasik. Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berhasiat yg baik untuk otak, menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk penumbuhan otak kanak kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak anak mencerdaskan otak mereka demikian juga sukan yg memerlukan konsetrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak.

Merokok menjanjikan jenerasi yg moron (goblok) dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke jenerasi siperokok. Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali, disini perokok seperti dianak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$ 7 !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menkjubkan sekali!!! dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel, maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupon hakikat nya negeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan!!

Anda mungkin muskil, benarkah merokok dapat melahirkan jenerasi goblok, saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, dimana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga kemusium hidung anda akan segera terbau asak rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyak kah universiti terdapat disana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan metamatik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal ugama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yg ingin saya ketengahkan ialah, mampu kah kita dapat melahirkan jenerasi yg bijak seperti Yahudi? Jawabanya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 jenerasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan diatas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis esay sepanjang 5 mukasurat penuh. Esay nya hanyalah mengenai Mengapa saya gemarkan tomato!

Selamat sejahtera dan semuga kita dapat melahirkan manusia yg bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.


p/s: ni sbg pengetahuan utk sume dan fikir2 kan lah..

menantu hantu

Ada satu famili. Satu hari sedang menantu lelaki tengok TV, bapa mertua lalu di depan. Tiba-tiba bapa mertua rebah sambil memegang dada. Apa lagi, kelam-kabutlah si menantu. Isterinya dan emak mertuanya pun menerkam ke arah bapa mertua sambil pegang-pegang dada bapa mertua.

Bapa mertua tak bergerak, senyap saja. Bertambahlah gabra semua yang melihatnya. Emak mertua menyuruh menantu mengajar bapa mertua, yang di atas ribanya itu mengucap. Dia gabra, sampai isterinya pun tolak-tolak bahunya suruh cepat lakukan. Emak mertuanya ulangi lagi suruh dia ajar mengucap.

Dalam gabra itu, si menantu pun dekatkan mulutnya ke telinga bapa mertua sambil berkata: "Ma Rabbuka! (Siapa Tuhan kamu!).." Kuat juga dia sebut, hingga terkejut emak mertua bila mendengarnya.

Tiba-tiba bapa mertua tersedar dan terus berkata: "Bila masa kau jadi malaikat ni? Aku belum mati lagi la..".

p/s: ni bkn la lawak yg aku tulis tp "kopi pes" dri org len... hihi~

suke dan x suke

amaran keras!!! gmbar nih bkn la merujuk kpd posmen yg anta surat kat umah aku yer...


Dari smalam aku tgGu mne la surat tok aku nih nak smpai...
tiap kali dgr je bunyi moto posmen aku cpat2 lari pegi kat depan umah tgk ade surat
surat tok aku x???
ehmmm... hampeh..
surat utk org len plak...
surat tu penting gak la utk aku... sbb nyer tu surat WPP..
WPP wang pendahuluan pembiayaan PTPTN...

tpi risau aku xlame sgt,,,
sbb hari nih..
aku dpt surat yg aku tgGu2 tuh...hihihi
ape lg dlm surat tuh diserta kan cek rm1500.. time tuh gak aku kuarkan cash nyer..
hahahah
tp yg xsuke duit tu kne pulang kan balik da...
duit pinjam kOt...
bkn duit lucky draw...
or durian runtuh ttiba je nak dtg kat aku an...

ehmm pape pon blajr tetap kne blajr n da dpt kje nnti ganti balik wey.....
duit kerajaan tuh....
walamak.... suke pon skejap je...
ehmmm bleh la drpd xde..

HAQ


HAQ bunyi nye mcm HULK pon ade.. pape pon ni satu lagi filem melayu yg bakal kuar pangGung..


sebuah filem aksi triler yang memaparkan kisah dua saudara yang mempunyai kuasa luar biasa. Pengorbanan dan cabaran terpaksa diharungi oleh mereka demi menegakkan keadilan dalam dua realiti kehidupan yang berbeza.

filem arahan CL Hor & Jumaatun Azmi..
pelakon yg terlibat ialah Zul Huzaimy, Adi Putra, Nanu Baharudin, Raja Farah...

nak taw lebih mcm mne citer nih... tgk trailer nih...

video

p/s: kali ni xbnyak in4 sgt pasal citer nih sbb cari kat mne2 pon sme je xbagi in4 lebih pasal citer nih.. so, ni je yg aku leh bagi kat korang.....

Tuesday, June 8, 2010

Hikayat Merong Mahawangsa


bila aku tgk jer trailer citer HMM nih rse mcm flem luar negara yg brtaraf hollywood pon ade...1st opinion aku citer ni mcm terbitan universal studio... tp bile tgk btOl2 ia nya trbitan KRU studio.. visual dan sounds effect nye gempak2...
best gyler aku tgk... dan rse citer ni aku msti tgk gak kat wayang...mesti mesti mesti...

bg korang yg nak tahu serba sket pasal HMM ni,, aku ade in4 dye...
-kos 8 juta (flem kedua melayu trmahal slepas Puteri Gunung Ledang)
-melibatkan plakOn antarabangsa sperti Jing Lu dari China,Gavin Stenhouse (United Kingdom), Henrik Norman (Sweden), Craig Fong (Australia) dan Keith Chong (Hong Kong).
-mendapat smbutan menggalakkan & terjual lebih 30 buah negara temasuk United Kingdom, Perancis, Jerman, Russia dan negara Timur Tengah.
-kumpulan seni mmprthankan diri mendapat sentuhan & bimbingan drpd Chan Man Cheng yang pernah terbabit dalam filem besar antarabangsa seperti Hellboy 2, Rush Hour dan Police Story.
-menggunakan 70% bhase inggeris & selebihnya bhase melayu klasik dan bhasa cina.
-menandatangani MOU dengan salah sebuah studio gergasi iaitu Universal Pictures International Entertainment Ltd. Syarikat ini telah diberikan “First Option” untuk mengedarkan filem Hikayat Merong Mahawangsa ini ke seluruh dunia apabila siap kelak.
-maybe bulan september ni kuar la citer nih..

p/s; xsabar nak tgk citer nih... The Malay Chronicles-bloodlines...(HMM)+jom tgk!!! support industri filem m'sia..

ShopPing at last...

hahaha..
ari tu aku ade tulis yg aku malas nak shopping an..
tp semalam( 7,jun,10)
aku ngan parent aku g shopping bli brg2 utk masOk uitm nnti...
perghhh... bile pegi je kat kdai2 tuh rambang mate aku dibuat nyer...
bnyak gyler baju2 cantek & semat aku nak bli..
mase tu la bpak aku kate amek je yg mane suke..
wah best mcm ni...
yela bile lg nak dpt peluang mcm ni.. mase msOk u ni la bpak aku bru kuar kan peruntukan utk bli brg2 aku nih...(nak dkat 1 rib gak la belanja) ish3....
bkn senang nak dpt pluang mcm ni...
sbb aku bknnyer org yg berada yg slama ni maen beli je brg2 yg dye org suke an...
pape pOn brg2 baru tuh dah menaekkan semangat baru utk aku blajar kat u nnti..

wish me luck... huh... berdebar sebenarnyer ni..
~butterfly in my stomach... still waiting for 26,june...

kes buang bayi...

Di pagi hari yang nyaman,dua orang sudah lanjut usianya duduk berehat-rehat. Pak Abu dan Pak Majid namanya. Yang Pak Abu membaca surat khabar manakala Pak Majid hanya duduk termenung jauh sambil hisap rokok daun.

Pak Abu: Majid, engkau tengoklah berita hari ini. Ada orang sanggup jual anaknya.
Pak Majid: Hmmmmm. Jawab Pak Majib macam acuh tak acuh je.
Pak Abu: Kot pun terdesak nak duit janganlah jual anak. Banyak lagi cara nak dapat duit. Kerja kat pam minyak ke, jual kacang putih ke, jual surat khabar ke. Betul tak Majid...?
Pak Majid:Hmmmmmmm... Sambil mengembus asap rokok daunnya keluar melalui hidungnya...
Pak Abu: Kau ni kenapa Majid? Takkan berita ini kau tak ambil peduli ke? Ini melibatkan kemanusiaan tahu. Binatang pun tahu nak jaga anaknya.
Pak Majid: Hmmmm....Nilah aku nak bagitau engkau. Kalaulah aku masa muda-muda dulu..Aku jual je anak-anakku tu..
Pak Abu: Hah??? Engkau biar betul Majid!
Pak Majid: Hoii.. Engkau sedar tak sekarang ni berada di mana? Sedarlah Abu....Kita sekarang di RUMAH ORANG TUA. Kalaulah aku tahu perangai anak-anak aku tu macam nilah, dah lama dah aku jual budak-budak tu!


p/s:ini pengajaran & peringatan utk sume org2 mude yer...

Indah saat perkahwinan...

Indah saat perkahwinan
Teruna: Akhirnya inilah saat yang aku tunggu sekian lama
Dara: Apakah kau rela kalau aku pergi?

Teruna: Tentu tidak! Jangan sesekali kau berfikiran begitu!
Dara: Apakah kau mencintaiku?

Teruna : Tentu! Selamanya akan tetap begitu!
Dara: Apakah kau pernah berlaku curang?

Teruna: Tidak ! Aku tak akan melakukan hal seburuk itu!
Dara: MAhukah kau menciumku?
Teruna: Ya!
Dara: Sayangku....!

Sesudah 5 tahun perkahwinan....

Sila baca dari bawah keatas

Sunday, June 6, 2010

Malas!!!

lg 3 mgGu je agi nak masOk uitm segamat..
rse malas pon ade..
tp bosan la dok umah xwat pape..
nak mngGu 26,jun tuh pnyer la lame..
tgk mmber2 da masOk matrik n u.. da start blajr... rse jeles plak,ish..
sume dokumen2 da settle.. yuran pon da byr... fuh.. semangat nih...
tp shopping je blom agy....
xtaw la nape malas btOl nak shopping2 nih...
bkn xsuke shopping tp malas...............
hish.....

Saturday, June 5, 2010

Millatfacebook against facebook???

Millatfacebook ni sama je function dye dengan facebook tapi tujuan MFB ni dibuat adalah utk menentang FB yg menyiarkan karikatur nabi muhammmad selain mewujudkan saluran baru utk melawan propaganda anti-islam...

MFB ni dicipta oleh sekumpulan pakar IT Pakistan untuk menghubungkan 1.6 billion muslim selepas mahkamah Pakistan mengarahkan sekatan ke atas Facebook sehingga Isnin ini atas bantahan terhadap satu laman Everyone Draw Mohammed Day (Hari Lakar Muhammad) yang menghina Islam.
“Kami mahu beritahu ahli Facebook bahawa mereka akan terima padah jika mengganggu kami,” kata Ketua Pegawai Operasi syarikat yang menempatkan laman itu, Usman Zaheer, 24..

“Jika ada orang menghina nabi, kami akan jadi lawan mereka dan menyebabkan mereka rugi besar,” katanya yang bermimpi menjadikannya laman sosial terbesar Muslim...

Perkataan ‘Millat’ adalah bahasa Urdu yang biasa digunakan untuk merujuk kepada negara. Laman web itu sudah mempunyai 4,300 ahli selepas tiga hari dilancarkan, kebanyakannya warga Pakistan yang boleh berbahasa Inggeris dalam lingkungan usia 20-an.

Angka itu jauh lebih kecil daripada keahlian Facebook di Pakistan buat masa ini sebanyak 2.5 juta dan ulasan awal menunjukkan MFB memerlukan lebih banyak masa untuk benar-benar menyaingi FB.

Bagaimanapun, Usman gembira dengan hasil awal laman web itu yang sudah menarik penyertaan warga Britain, Bulgaria, Kanada, China, Russia, Emiriyah Arab Bersatu dan Amerika Syarikat. – AFP

aku nak ajak mmber2 sume tok join MFB nih... lagi pon ini merupakan langkah utk mmboikot FB atau pon sbg bantahan terhadap satu laman Everyone Draw Mohammed Day (Hari Lakar Muhammad) yang menghina Islam.

p/s: aku dah join korang bile lagy???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...